ZOMER IS TOPTIJD VOOR CRIMINELEN

Zomer is toptijd voor inbrekers – artikel

ZOMER IS TOPTIJD VOOR CRIMINELEN

Roermond, 13 juli 2016 – De zomer is een toptijd voor inbrekers. Zij kiezen woningen uit waar ze gemakkelijk binnen kunnen komen. In de zomer staan veel ramen en deuren open: een ideale periode dus. Inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun

‘werkzaamheden’ gestoord te worden. Als mensen op vakantie zijn, kunnen zij ongestoord hun slag slaan.

Zorg voor bewoonde indruk

Het is vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn. Geen auto op de oprit, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt. Geef potentiële inbrekers de indruk dat u zo binnen zou kunnen wandelen. Dat kan bijvoorbeeld door de buren te vragen om het huis in de gaten te houden, de post te verwijderen of hun auto op uw inrit te parkeren. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft. Een tijdschakelaar op de lamp, radio of tv zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

Informeer uw directe buren

Het is altijd verstandig om de directe buren te informeren over uw vakantie. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Veruit het merendeel van alle aanhoudingen wegens woninginbraak gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort, terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om te bellen. Dus schroom niet om bij verdachte situaties 112 te bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Deze komt liever een keer voor niks, dan dat een inbreker ontkomt omdat bewoners schromen om te bellen. En als het dan toch gebeurt…

Na een eerdere inbraak had Roy uit Herten al een aantal maatregelen genomen, zoals een alarminstallatie. “We waren allemaal van huis toen ik overdag een alarmmelding op mijn telefoon binnenkreeg. Snel in de auto gestapt waar de kinderen (6 en 4 jaar) al van alles meekregen: ‘papa, zijn er boeven in ons huis!?’ We brachten ze naar de buren en gingen voorzichtig naar binnen. Gelukkig waren de inbrekers al verdwenen, maar de ravage was groot. Laden en kasten stonden open, overal waren ze geweest.” “Van alles weg natuurlijk, maar die spullen daar kom je wel overheen. Veel erger was het gevoel dat ze binnen zijn geweest en wat het met de kinderen heeft gedaan. Via het slaapkamerraam van mijn zoontje zijn ze binnengekomen. ‘De boef is op mijn kamer geweest!’ Het heeft maanden geduurd voordat hij daar weer durfde te slapen. En nog veel langer voordat ze alleen naar boven durfden.Nachtmerries, teruglopende schoolprestaties. Zo’n inbreker weet niet wat-ie teweeg brengt, daar ben ik nog steeds kwaad over.”“Achteraf besef je dat je de boel nog beter had kunnen afsluiten. Ook blijken de buren wel iets gezien te hebben: ik had ze moeten laten weten dat we weg waren. Ik ben nu nog alerter.”

“We hebben van de politie en Slachtofferhulp veel steun gekregen. De wijkagent is meerdere keren teruggekomen, vooral voor de kinderen. Voor die aandacht zijn we dankbaar. Het hondje dat mijn zoVeiligheidsgevoel De Roermondse politieagent Ivan heeft al veel inbraken meegemaakt. Volgens hem overheerst bijna altijd het gevoel ‘ze zijn in mijn huis geweest’.

“Dat gevoel speelde ook bij een ouder stel waar was ingebroken. Veel was overhoop gehaald, in het hele huis. Ze zijn daarna al hun servies en linnengoed gaan wassen, want ‘ze zijn aan onze spullen gekomen’. De impact die een inbraak heeft, is meestal veel groter dan het materiële verlies. Dat geldt zeker als er ook spullen met emotionele waarde weg zijn. Veel indruk op mij maakte de inbraak bij een man waarvan de vrouw kort on toen heeft gekregen, staat nog steeds op zijn bed.” daarvoor was overleden. Zelfs dierbare stukken die aan haar herinnerden, waren meegenomen. We hebben ons erg ingespannen om deze te achterhalen, helaas zonderresultaat.”

“Woninginbraken hebben voor de politie hoge prioriteit. We richten ons op de eerste opvang van de slachtoffers, het onderzoeken van de inbraak en het opsporen en pakken van de daders. Verder verwijzen we door naar Slachtofferhulp en helpen we bijvoorbeeld bij het verzekeringswerk. Ook bij het voorkomen van inbraken zijn we actief. Zo geven we adviezen over hang- en sluitwerk, verlichting en sociale controle. Het is vaak simpel: voor- en achterdeur op slot doen levert al 30% minder inbraken op. Sommige mensen schieten door en maken van hun huis een fort. Dat is niet nodig: zoek de zwakke plekken en breng vooral daar verbetering aan.” “In bijna heel Roermond zijn nu WhatsApp buurtpreventie groepen. Politie en inwoners zorgen samen in de wijken voor bewustwording en sociale controle. Dit geeft een preventieve uitstraling, ook richting potentiële daders. Het versterkt het gevoel dat je zelf iets aan je veiligheid kunt doen.”

Zomeractie in Roermond

In Roermond wordt steeds minder ingebroken, mede door inspanning van de inwoners. Gemeente en politie willen het aantal woninginbraken nog verder terugdringen. Daarom houden zij deze zomer een actie tegen woninginbraak: ‘Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Samen met organisaties in wijken en buurten attenderen zij inwoners op de grotere kans op inbraak in de zomerperiode. Bij de actie worden posters, folders, sociale media en een webpagina ingezet. Waakzame buren en goed hang- en sluitwerk kunnen vaak voorkomen dat dieven hun slag slaan. In de actie ligt het accent op deze twee punten. De woning er bewoond uit laten zien schrikt inbrekers af; buren kunnen hierbij helpen én een oogje in het zeil houden. Daarnaast zorgen goede sloten voor een extra belemmering voor inbrekers.

De zomeractie loopt tot en met augustus. Meer informatie is te vinden op de webpagina

www.roermond.nl/zomeractie

 

 

 

Share