BLOEMTAPIJT KAPEL IN HET ZAND BESTAAT 25 JAAR.

.

BLOEMTAPIJT KAPEL IN HET ZAND BESTAAT 25 JAAR.

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan het jaarlijkse Bloemtapijt dat dit jaar voor de 25e keer wordt geleg in het Kruiswegpark aan de Kapel in het Zand in Roermond. 

Het eerste bloemtapijt werd gelegd ter gelegenheid van de eerste H.Mis van Pater Ton Pieters op 7 september 1935. Zijn zus Netje zorgde hiervoor en deed dat vele jaren daarna ook nog, samen met vrijwilligers, waaronder veel kinderen die bloemen gingen plukken in de velden rondom de Kapel in het Zand. Omdat het zoveel belangstelling kreeg werd het een traditie om een bloemtapijt te leggen ter opluistering van de sluitprocessie van de octaven.

Door de oorlog raakte dit gebruik wat op de achtergrond maar bij het honderd  jarig bestaan van de huidige kapel werd door een aantal dames voorgesteld weer eens een bloemtapijt te leggen en door de grote belangstelling volgden er velen daarna.

Inmiddels heeft de Werkgroep ongeveer 40 leden, die in de week vóór de openstelling aan de slag gaan met de door kwekerijen en bloemisterijen in de omgeving geschonken bloemen en de zelf bij elkaar gezochte bijmaterialen.Daaruit ontstaat ieder jaar weer een mooi tapijt van 12 meestal religieuze afbeeldingen , dat door bezoekers uit heel Nederland wordt bezocht vanaf Het Open Monumenten weekend tot en met de donderdag daarna.

Dit jubileum jaar kunt u van 14 t/m 19 september van 10.00 – 17.00 uur het 25e Bloemtapijt gratis bezoeken in het Kruiswegpark aan de Parklaan in Roermond. Het onderwerp is “FEES ÔNGER DE BUIM “. De Kapel zelf is  open en u kunt in de Dagkapel foto’s bekijken van de afgelopen 25 jaar. In de processiegang is een speciale ansichtkaart te koop , met een gedicht over het Bloemtapijt.

Op zondag 15 september wordt om 11 .00 uur in het Kruiswegpark een gedicht voorgedragen , gemaakt door Pauline Bongers over het leggen van een bloemtapijt. In processie wordt daarna het Mariabeeld terug gebracht naar haar vaste plaats in de Kapel. Na  de H. Mis van 11.30 uur wordt het gedicht nogmaals voorgedragen en op de standaard in het Kruiswegpark kunt u het zelf nog eens nalezen.

Wij hopen u te verwelkomen in het Kruiswegpark, waar de vrijwilligers tekst en uitleg geven bij de bedden.

Bestuur en leden Werkgroep Bloemtapijt 2019.

 

TOT ZIENS.

Share